ActueelQbuzz vestiging in gebruik genomen

Tegelijk met het ingaan van de nieuwe dienstregeling op zondag 13 december, vertrekken de bussen van de Qbuzz-vestiging in Groningen voortaan vanaf de nieuwe locatie aan de Peizerweg. De nieuwe stalling is gevestigd in een deel van het pand van Iederz, ligt aan de busbaan en is dichter bij het Hoofdstation dan de oude stalling aan de Bornholmstraat. Aangezien het Hoofdstation vaak het begin- of eindpunt van een rit is, zorgt een korte afstand voor een meer betrouwbare rijtijd. Andere voordelen zijn minder lege buskilometers, minder brandstofverbruik, minder uitstoot van schadelijke stoffen en lagere exploitatiekosten.

Bij de komende werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg zorgt deze stalling aan de noordzijde van de ring ook voor veel minder hinder. De bussen hebben minder last van de werkzaamheden en andersom zorgen de bussen ook voor minder hinder tijdens de werkzaamheden.

Vrijdag 11 december is de nieuwe Qbuzz stalling aan de Peizerweg feestelijk geopend. Gedeputeerde Fleur Gräper gaf daarbij als voorzitter van het OV-Bureau aan erg blij te zijn met deze goede stallingsvoorziening, dichtbij het Hoofdstation. Wethouder Paul de Rook noemde de vestiging van de busstalling een mooie invulling van het leegkomende deel van het Iederz-pand.

In de afgelopen maanden is het pand geschikt gemaakt voor het stallen van zo’n 120 bussen. Daarbij is al rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen, door in de vloer extra mantelbuizen te leggen voor een laadinfrastructuur voor eventuele elektrische bussen.

Aan de busbaan op de Peizerweg is ook een nieuwe halte gerealiseerd met een looproute naar de bedrijven aan de Peizerweg. Dit zorgt voor goede bereikbaarheid van de betreffende bedrijven, zoals bijv. Tuinland, Gamma en Welkoop. In de spits is er zelfs om de 5 minuten een busverbinding van en naar het centrum van Groningen.

IMG_8170_vierkant