ActueelHoofdlijnen dienstregeling 2018 goedgekeurd

19 juli 2017

Meer reismogelijkheden en groeiende capaciteit door inzet nieuwe bussen

Qliners tussen Groningen, Assen en Stadskanaal gaan vaker rijden, op het traject Emmen - Groningen worden dubbeldekkers ingezet en er komt een nieuwe een Q-link verbinding (Q-link rood) tussen Klazienaveen en Emmen. Dit zijn enkele voorbeelden van de goedgekeurde wijzigingen in de nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer per bus (pdf, 2.3 MB) in Groningen en Drenthe die op 10 december 2017 ingaat.

Inspraakronde

Naar aanleiding van inspraakreacties zijn enkele voorgestelde maatregelen aangepast. Zo blijft lijn 86 rijden tussen Norg en Groningen en wijzigt de route van lijn 33 in Hoogeveen. Lijn 33 rijdt nu door de Voltastraat, waardoor leerlingen van het Alfa-college (mbo) en Eduwiek (vmbo) gebruik kunnen maken van de bus, vanaf het station en vanuit Coevorden.

Intensivering Qliner en Q-link

De afgelopen jaren is het aantal busreizigers in Q-link (tussen regio en stad) en Qliner (tussen de steden) sterk toegenomen. Om dit op te vangen gaan Qliner 309 tussen Assen en Groningen en Qliner 312 tussen Stadskanaal, Gieten en Groningen vaker rijden. Op Qliner 300 tussen Emmen en Groningen worden vijf dubbeldekkers ingezet die elk twee keer zoveel passagiers kunnen vervoeren als de huidige Qliners.

Q-link lijnen 5 en 6 gaan vaker rijden om de drukte in de spits op te vangen. Q-link 5 gaat van P+R Meerstad doorrijden naar de nieuwe wijk Ter Sluis in Meerstad en richting Harkstede. De verbinding van Siddeburen naar Groningen wordt versneld en gaat ieder half uur rijden. Tussen Groningen en Zuidhorn worden op Q-link lijn 1 en 2 met ingang van de nieuwe dienstregeling alleen nog maar elektrische bussen ingezet. De sterk groeiende streeklijn 65 (Zoutkamp - Winsum - Groningen) gaat overdag op werkdagen elk half uur rijden.

Verbetering stadsdienst Emmen en introductie Q-link rood

De stadslijnen 1 en 2 in Emmen krijgen nieuwe routes en snellere reistijden. Scholieren hebben een alternatief met de nieuwe rode Q-link 12, waardoor de stadslijnen minder vol zullen worden en ruimte bieden aan de bewoners van de wijken. Q-link gaat ook via Wildlands rijden, waardoor deze attractie met het openbaar vervoer nog beter bereikbaar wordt. Automobilisten kunnen de auto op P+R Meerdijk parkeren en verder reizen naar het centrum met Q-link.