Bestuur en organisatieMarketing en communicatie

Het cluster Marketing & communicatie promoot het openbaar vervoer en geeft voorlichting over het gebruik daarvan. Het cluster streeft ernaar bestaande reizigers te behouden en nieuwe reizigers te werven. Bij de promotie worden de in te zetten middelen afgestemd op de doelgroep, zoals forensen of bezoekers van evenementen.

In gesprekken met bedrijven en instellingen die dagelijks grote aantallen bezoekers of werknemers hebben wordt bekeken welke rol het OV in hun mobiliteitswensen en -behoeften heeft en wordt het OV gepromoot bij werknemers en/of bezoekers als dit een goed alternatief is voor de auto.

Het cluster doet ook voorstellen voor een laagdrempelig tariefsysteem en ontwikkelt en verbetert reisproducten die reizigersgroei stimuleren en bestaande klanten behouden.

Reizigersinspraak

Het openbaar vervoer is er om mensen snel, comfortabel en veilig naar hun bestemming te brengen. Juist daarom vindt het OV-bureau het belangrijk dat ook reizigers mee kunnen praten over de uitvoering van het busvervoer. Reizigers weten immers zelf het beste wanneer het vervoer wel of juist niet voldoet aan hun wensen.


Digitaal Reizigerspanel

Individuele reizigers kunnen zich aanmelden voor het Digitaal Reizigerspanel 'Praat mee over het OV'. Hier kunnen zij hun ervaringen kwijt over de goede en minder goede aspecten van het openbaar vervoer per bus.


OV-Consumentenplatform

Consumenteninspraak is een wettelijke verplichting volgens de Wet personenvervoer 2000. In Groningen en Drenthe wordt de consument vertegenwoordigd door het OV-Consumentenplatform.

Dit platform adviseert overheden en vervoerders over alles wat bij het openbaar vervoer komt kijken. Er is een platform voor de provincie Groningen en voor de provincie Drenthe.

Evenementen

Voor de bezoekers van de grotere evenementen organiseert het OV-bureau in overleg met de vervoerder en de gemeente dat extra bussen ingezet worden. Voorbeelden van evenementen zijn de TT in Assen, Koningsdag en Bevrijdingsfestivals, de Zuidlaardermarkt en de Open dagen van grote onderwijsinstellingen.